Heb je last van pijn of tintelingen in je duim, vingers of handpalm? Heb je het gevoel dat je minder kracht hebt in de hand. Dan heb je wellicht last van het zogenaamde Carpaaltunnelsyndroom (CTS).
In dat geval is de Nervus Medianus in de carpale tunnel ingeklemd. De Nervus Medianus stuurt de buigspieren van de hand aan en bezenuwt de huid van duim, wijs- en middelvinger. Bij inklemming van deze zenuw kan er pijn, gevoels- en krachtsverlies ontstaan in de hand. Deze tunnel wordt gevormd door de botjes van de handwortels en een pees, die als een soort dakje de bovenkant afsluit aan de polszijde. De tunnel biedt eveneens ruimte aan een belangrijk bloedvat en de pezen van buigspieren van de pols. De meeste mensen met tintelingen in de hand kijken het even aan en gaan vervolgens naar de huisarts. Die beoordeelt of cts ten grondslag ligt aan de tintelingen. In sommige gevallen volgt een doorverwijzing naar de neuroloog.
Oorzaken
Om de behandelwijze te begrijpen, is het handig om eerst uit te leggen hoe de inklemming ontstaat. Doorgaans zijn er twee oorzaken aan te wijzen: de tunnel is kleiner geworden of de inhoud van de tunnel is juist vergroot. Aan een eventuele verkleining van de tunnel liggen een aantal structurele afwijkingen ten grondslag, bijvoorbeeld omdat er iets is veranderd in de pols. Misschien door artrose of als gevolg van een langgeleden val, waardoor er sprake is van extra botaangroei en dus druk in de tunnel. Soms zijn de structuren ín de tunnel opgezwollen. Dit kan bijvoorbeeld komen door overbelasting, hormonale schommelingen, doorbloedingsproblemen e.d.. Soms ook is de zenuw al elders ingeklemd in het verloop tussen nek en hand.
Osteopaat biedt hulp
Gangbare hulpmiddelen tegen deze problemen zijn rust, koelen, rekken en eventueel ontstekingsremmers. Een bezoek aan de osteopaat biedt vaak ook soelaas. Door op onderzoek uit te gaan naar de oorzaak van de inklemming, kan de osteopaat kiezen voor de juiste aanpak. Bij doorbloedingsproblemen bijvoorbeeld is het van belang dat de bloedvaten al vanuit de borstholte goed het bloed doorlaten naar de armen. De osteopaat begint dan met het behandelen van de borstholte zoals het middenrif, de ribben, het borstbeen, het sleutelbeen en de vliezen die in de borstholte liggen. In veel gevallen kan deze aanpak een operatie uitstellen of zelfs voorkomen! Dat lijkt me het proberen waard toch?
Bron: www.osteopathie.nl