“Mevrouw, begrijpt zelfs de dokter uw klachten niet?”
Klachten die u zelf niet kunt plaatsen, daarmee gaat u naar de arts voor opheldering. Helaas kom ik steeds vaker mensen tegen bij mij in de praktijk waarvan de klachten niet verklaard kunnen worden. Door een osteopathische behandeling en wat thuisoefeningen verdwijnt dat nare gevoel.
Om maar een voorbeeld te geven; klachten die lijken op een hartaanval. U ervaart pijn op de borst. Dit trekt door naar de hals en wellicht zelfs naar de linkerarm en daarbij bent u vreselijk benauwd. Genoeg reden tot paniek toch? Bijna elke Nederlander heeft wel eens gehoord van een hartaanval en dat je daarbij dit soort verschijnselen vertoont. Na uitgebreid onderzoek (hartfilmpje etc.) vindt de dokter niets. ‘Niks aan de hand, u heeft een gezond hart. Waarschijnlijk gewoon een gevalletje hyperventilatie’. Hartstikke fijn zou je denken, maar dat betekent niet dat u nergens meer last van heeft.
Benauwd
De drukt blijft aanhouden en bij het minste of geringste krijgt u het weer benauwd. Wat dan? Na een hoop gesurf op het internet komt u erachter dat veel vrouwen van middelbare leeftijd last van hartklachten hebben. Artsen doen dit echter vaak af als hyperventilatie of overgangsklachten. Maar als het hart helemaal gecheckt is, dan mag u er toch vanuit gaan dat het hart gezond is. Maar waarom blijven die klachten dan? Zulke verhalen kom ik niet zelden tegen in de praktijk. Meestal zijn de dames van huisarts naar ziekenhuis gegaan. Vervolgens zijn ze weer weggestuurd met een verwijzing voor de fysiotherapeut om ademhalingsoefeningen aan te leren. Dit helpt eventjes maar toch weer niet voldoende. Zo zoeken ze dus door.
Bewegingsverlies
Wat ik vaak zie bij deze dames, is dat ze veel blokkades hebben in thoracale regio: borstkas, ribben en borstwervels. De schouders hangen wat naar voren, ze staan niet meer mooi rechtop en op den duur gaan ook de schouders en armen vast zitten. Deze ingezakte houding kan verschillende oorzaken hebben. Een van deze oorzaken is bewegingsverlies van de organen in de borstholte. Als bijvoorbeeld de slokdarm minder goed beweegt t.o.v. het borstbeen, zal deze de spieren achter het borstbeen prikkelen, waardoor deze meer gespannen wordt. Deze verkramping zorgt ervoor dat u minder goed kan ademhalen. Daarnaast kan de slokdarm zelf verkrampen en zo’n verkramping kan aanvoelen als druk op de borst. Het is dus niet zo gek dat u denkt aan hartklachten.
Langdurig slechte houding
Een langdurige slechte houding heeft eigenlijk dezelfde gevolgen. De rug wordt steeds krommer. De borst en ademhalingspieren worden steeds korter. Zoals u zich kan voorstellen, zal dit op lange termijn zorgen dat u niet goed kunt inademen, organen in de borstholte niet goed bewegen en het middenrif niet voldoende naar beneden beweegt. Al deze bewegingen zijn nodig om ons lichaam gezond te houden. Het zorgt er niet alleen voor, dat we genoeg zuurstof in de longen krijgen, maar ook dat er vers bloed van het hart vanuit de borstholte de buikholte in kan stromen. Bij een slechte houding kost dit het lichaam veel meer moeite dan het eigenlijk zou moeten. En juist die moeite kan leiden tot klachten.
Juiste beweeglijkheid
Door een osteopathische behandeling en wat thuisoefeningen kan uw lichaam weer de juiste beweeglijkheid krijgen, zodat de organen in de borstholte weer de ruimte hebben om hun werk te kunnen doen. Hierdoor kunt u weer volledig ademhalen en zullen de spieren in de borstholte meer ontspannen en verdwijnt bij u dus dat nare gevoel.
Bron: www.osteopathie.nl