Als je poept, poep dan goed…

%%ALT%%

Ondanks dat we ons hele leven al poepen, staan we er wellicht niet bij stil dat dit een bijzondere gebeurtenis is, welke ook aandacht nodig heeft. Niet iedereen is zich ervan bewust hoe het poepproces zou moeten verlopen. Bij een bezoek aan een osteopaat zul je hier mogelijk toch even bij stil staan.
Google je op poep, dan kom je al snel uit bij de ‘poepkaart’. Niet bepaald een ansichtkaart, maar wel een handig overzicht van verschillende typen ontlasting en hoe deze veroorzaakt kunnen worden.
Een osteopaat zal vragen naar jouw frequentie van poepen en hoe de vorm, geur en kleur is van jouw poep. Dus volgende keer toch even kijken voordat de spoelknop ingedrukt wordt, want dit geeft al veel informatie over je gezondheid.
 
Verstoring van stoelgang
Voor een osteopaat is het belangrijk om verstoringen van de stoelgang in kaart te brengen en eventuele ziektebeelden te herkennen. Dat kunnen onschuldige problemen zijn die met osteopathie vaak goed te verhelpen zijn, maar een osteopaat is ook alert op signalen die door een arts beoordeeld moeten worden. Doorverwijzing is dan allereerst noodzakelijk.
De stoelgang kan door heel wat zaken verstoord worden. Het begint allemaal bij de mond, daar begint de eerste vertering. Het voedsel gaat door de slokdarm naar de maag, vandaar uit verder naar de twaalfvingerige darm, de dunne en de dikke darm. Onderweg spelen zich heel veel processen af. Elke verstoring kan gevolgen hebben voor de vertering en opname van voedingstoffen en dus voor je gezondheid!
 
Oorzaken stoelgangproblemen
Bij stoelgangproblemen is er een flink aantal oorzaken mogelijk, de belangrijkste zijn stress, voeding en de bewegingsruimte van uw darmen en het samenspel met de omliggende organen. Van langdurige stress is algemeen bekend dat dit niet goed is voor het lichaam. Stress kan een negatieve invloed hebben op allerlei lichamelijke functies, zo ook op het verteringsysteem.
Voeding heeft een enorme invloed op ieders gezondheid, maar niet iedereen houdt daar (bewust of onbewust) rekening mee. De osteopaat zal samen met jou het voedingspatroon doornemen en aangeven of je de juiste keuze maakt in je voeding. Is jouw voedselkeuze gezond, neem je de juiste hoeveelheden, juiste soorten en welke zaken kun je beter weglaten.
 
Beweeglijke darmen
Hoe beweeglijker jouw darmen zijn, des te beter ze kunnen functioneren. De osteopaat kan dit aan jouw buik voelen. Het niet goed kunnen bewegen, kan veroorzaakt worden door verklevingen, die ontstaan na operaties, na infecties door lichte ontstekingen in de darm. Daardoor is de transport van stoelgang niet optimaal, zal het darmslijmvlies minder goed worden doorbloed en kunnen de verschillende verteringsenzymen hun werk niet doen. Slechte zaak voor je poep!
Bij een bezoek aan een osteopaat zal dus ook aandacht geschonken worden aan je stoelgang en alles wat daarbij hoort. Juist een osteopaat kan de oorzaak van deze klachten achterhalen en behandelen. Als je poept, poep dan goed!

Bron: www.osteopathie.nl

Deel dit bericht: