Prikkelbare darm

%%ALT%%

Prikkelbare darmklachten worden allereerst bekeken vanuit de functie van de darm en dus vanuit de binnenkant. Letten op hetgeen we eten en drinken is dan ook een logisch begin voor de aanpak van de klachten. Toch blijven klachten nogal eens terugkeren of onveranderd aanwezig. Hier kan de (spier-)spanning van de darm een rol in spelen. Wanneer we de darm als een tuinslang bekijken waar in het binnenste deel de voedselbrij door heen gaat dan wordt deze voortgestuwd door het samentrekken van spieren die meer aan de buitenzijde van de darm liggen. Het ritmisch aanspannen van deze spieren heet peristaltiek. De spierspanning kan te hoog zijn en daardoor de peristaltische beweging negatief beïnvloeden en meespelen in het krijgen van klachten die passen bij PDS.

Een osteopatische behandeling zorgt ervoor dat de spierspanning normaliseert en ook het verminderen van een pijnlijk en of opgeblazen gevoel. De handgrepen die worden toegepast zijn mild en lijken enigszins op een massage van de buik.
Voldoende water drinken is van belang voor de darm evenals voldoende dagelijks bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat de ademhaling wordt verdiept. Hierdoor gaat het middenrif, welke een ademhalingsspier is, krachtiger aanspannen. Dit masseert als het ware de buikinhoud en stimuleert de darmfunctie. Een teveel aangespannen middenrif geeft een verandering van de “massage” van de darmen. De osteopaat past zachte handgrepen toe die de spanning van het middenrif doen verlagen.

Ons darmpakket ligt aan de voorzijde van de rug en in het bekken en is hiermee verbonden via het buikvlies. Het bloedvatenstelsel dat de darmen voorziet van zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen ligt eveneens aan de voorzijde van de rug. Een goede beweeglijkheid van de wervelkolom en het bekken is van belang voor ons darmpakket.
De osteopaat onderzoekt de wervelkolom en het bekken om te kijken of alles vrij beweegt en past zo nodig pijnloze correcties uit om deze te herstellen.
Osteopathie is een complementaire geneeskunde met een holistische visie, waarbij met zachte manuele handgrepen de oorzaak van de klachten wordt aangepakt. Erkende osteopaten, zoals bij Osteopathie Wetselaar, worden normaliter geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering en u betaalt niet het verplichte eigen risico.

Deel dit bericht: