Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze, gericht op het verhelpen van lichamelijke klachten en het in balans brengen van het lichaam. Het is voor alle leeftijden geschikt. Bijvoorbeeld een zware bevalling, overbelasting, stress, een ongeval of andere oorzaken kunnen ertoe leiden dat er bewegingsverlies en/of pijnklachten optreden in het lichaam. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaken van de klachten bij de patiënt. Het uitgangspunt is dat er voor elke klacht een oorzaak te vinden moet zijn. Als de klacht gevonden is en de behandeling start kan het lichaam zich vervolgens zelf herstellen en in evenwicht komen.
Normaal gesproken heeft al het weefsel in het menselijke lichaam bewegingsruimte nodig om goed te functioneren. De osteopaat zoekt in zijn onderzoek naar weefsels die een verminderde beweeglijkheid vertonen. Bijvoorbeeld organen & gewrichten. Bij het zoeken naar die verminderde beweeglijkheid gebruikt de osteopaat alleen zijn handen (manueel). Er komen dus geen apparaten & bijvoorbeeld medicatie aan te pas.
In het onderzoek naar de klachten wordt er naar 3 verschillende systemen gekeken:
- Het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat: de botten, de spieren, de gewrichten van de ledematen en de wervelkolom.
- Het viscerale systeem: de inwendige organen met het omliggende bindweefsel, de bloedvaten en het lymfestelsel.
- Het cranio-sacrale systeem: de schedelbotten, het zenuwstelsel met de vliezen daar omheen.
Als de osteopaat heeft vastgesteld waar de klachten vandaan komen, stelt de osteopaat een behandelplan op. Daarna kan de behandeling beginnen.